Slovenské dobroty tradične aj netradične. Ulahoďte chuti aj zraku 2.

Mojím cieľom nie sú pravé slovenské jedlá. Mojím cieľom sú súčasné, jednoduché a každodenné slovenské jedlá. To znamená zozbierať informácie od svojich predchodcov a použiť ich zdravý rozum v príprave naturálnych potravín v kombinácií so súčasnými technikami, poznatkami, zručnosťami a estetikou. Ja, ako väčšina Slovákov, mám príbuzných žijúcich aj narodených v zahraničí. Toto je moja pocta ich odvahe opustiť svoje korene a pokúsiť sa o niečo lepšie. Keď poviem “slovenské korene”, predstavím si ochranu, ocenenie, ale aj vykopávanie a ochutnávanie všetkých vecí, ktoré nám dávajú pocit spolupatričnosti. A domáce varenie je tomu tak blízko, ako sa len dá.

slivkový koláč s posýpkou

plum cake with streusel / slivkový koláč s posýpkou from bake your slovak roots on Vimeo.

makový a orechový rožok
K makovému a orechovému rožku patrí ešte tretia variácia a tou je kakaový rožok. Postup je rovnaký. Náplňou je kakao zmiešané s práškovým cukrom. Pomer a množstvo si upravte podľa vlastnej predstavy o čokoládovom slimákovi.

poppyseed and walnut rolls / makový a orechový rožok from bake your slovak roots on Vimeo.

kysnuté cesto (základný recept)
Z tohto kysnutého cesta si môžete urobiť makový a orechový rožok, slivkový koláč s posýpkou, alebo osie hniezda. Recepty budú prichádzať vo vymenovanom poradí ….. Každá múka potrebuje odlišné množstvo tekutín. Preto je lepšie dolievať mlieko počas miesenia cesta, podľa potreby.

leavened dough (basic recipe) / kysnuté cesto (základný recept) from bake your slovak roots on Vimeo.

slanina
Údenie je veľmi stará technika skladovania mäsa. Proces je veľmi jednoduchý, nevyžaduje si žiadnu technológiu „súčasného“ sveta, len čas a oheň. Slaninu odporúčam robiť v zime, postup je potom menej náročný a je menšia pravdepodobnosť skazenia sa mäsa.

bacon / slanina from bake your slovak roots on Vimeo.

krehký jablčník
Krehký jablčník je najlepší v deň pečenia. Odložte ho do vzduchotesnej nádoby, aby ostal krehký. Ak nechcete použiť orechy, nahraďte ich strúhankou. Upravte množstvo cukru v náplni podľa kyslosti jabĺk.

brittle apple pie / krehký jablčník from bake your slovak roots on Vimeo.

loksa
Lokša v minulosti bola jedeným z najčastejších jedál. Ale nebola tak obyčajná ako chlieb a nebola tak nóbl ako koláč. Jedla sa tak ako je, snáď s kyslím mliekom, alebo kefírom a spolu s mnonhými inými jedlami … Iný recept na lokšu je so zemiakmi. Takto podobne.

loksha / loksa from bake your slovak roots on Vimeo.

BLOG:   http://slovakroots.blogspot.com

ZDROJ:   Maja Kende  http://pinterest.com/skroots/