Raut, buffet lunch, réveillon, garden party a raňajky v tráve

Raut

Na Raute je jedlo vyložené na bufetových stoloch a hostia sa obsluhujú sami. Raut ponúka široký výber kulinárskych jedál a nápoje.

Zvyčajne sa pripravuje na akcie ako premiéra, vernisáž alebo oslavy.

Raut, na rozdiel od recepcie nikto nezahajuje a hostia sa obslúžia podľa potreby.

Raut je usporiadaný podľa chodov pri stolovaní. Studené jedlá, teplé predkrmy, hlavný chod a zákusky.

Jedlo z mís naberáme kultivovane a používame prekladací príbor. Nikdy nie vlastnou vidličkou, aj keby bola ešte nepoužitá. Lyžica je dole a vidlička hore. Medzi ne vkladáme prostredník a vytvoríme tak kliešte.

Každá misa má svoj prekladací príbor, aby sa nemiešali chute.  Po preložení jedla odložíme príbor vypuklými stranami nahor.

Ak nie sme natoľko zručí, môžeme vidličku držať v ľavej a lyžicu v pravej ruke. Do jedla ale nepicháme.

Teplé jedlo  zvykne servírovať obsluha.

Naberáme si len malé porcie, aby sme nezerali nenásytne a aby sme neriskovali, že nám bude padať jedlo cez okraj taniera. Neustále používame servítky.

Pri bufetovom stole sa nezdržujeme, aby sme neprekážali ostatným. Potom sa odoberieme k stolu, alebo  len konzumujeme v stoji s tanierom v ruke. Pri konzumácii v stoji sa vyhýbame jedál, pri ktorých by sme museli použiť príborový nôž.

Buffet lunch

Všetky chody sú pripravené na rautových stoloch. Naberáme si jedlo sami, množstvom nie sme viazaní a jedlo si odnášame k stolu.

Neexistuje žiadny zasadací poriadok, takže si môžeme sadnúť kde chceme. Niekedy je určený zasadací poriadok len pri hlavnom stole hostiteľa s niekoľkými hosťami.

Večera  formou bufetu sa nerobí, pretože večera si vyžaduje formálnejšie nároky.

Réveille

Jedná sa o nezdravé nočné pohostenie. Organizuje sa po spoločenských akciách, končiacich sa po polnoci.

Tradičné menu réveille sú ustrice, klobásy, víno, pečené šunky, šaláty, ovocie a samozrejme sladkosti. Nepodávajú sa ryby, zelenina a syry.

Garden party – záhradná slávnosť

Garden party sa koná v prírode alebo v záhrade. Obvykle sa začína po 17 hodine, alebo až po 20 hodine.

Jedlo sa prispôsobuje letnému počasiu a charakteru akcie.

Obliekame sa menej formálne, muži sako, nohavice, košeľa bez kravaty, mokasíny alebo semišky. Ženy si zoberú kostým alebo letné šaty, topánky so širším opätkom, aby sa neborili v trávniku.

Okrem tradičnej ponuky studenej a teplej kuchyne, sa na party griluje.

Raňajky v tráve

Takéto pikniky nie sú u nás v takej obľube ako vo Francúzsku alebo Anglicku.

Na piknik si zoberieme deku, košík, obrúsky, taniere, poháre a samozrejme veľa dobrôt. Syry, pečené mäso, údeniny, ovocie, zeleninu, zákusky, oriešky, džúsy, vodu a víno.

Stolovanie na deke je síce nepohodlné, ale za to veľmi romantické.

Vhodné oblečenie pre mužov sú plátenné nohavice, tričko s golierom, mokasíny. Ženy nohavice, blúzku alebo tričko s kabátikom.

4 thoughts on “Raut, buffet lunch, réveillon, garden party a raňajky v tráve”

  1. Neviem ci sa mi to len zda, ale slovo „vypadali“ v nasledujucej vete mi pride uplne nevhodne. Neviem ci je vobec spisovne v tomto zmysle slova. Postacilo by slovo napr. vyzerali.

    Naberáme si len malé porcie, aby sme nevypadali nenásytne a aby sme neriskovali, že nám bude padať jedlo cez okraj taniera. Neustále používame servítky.

    1. Dobrý deň,

      ďakujeme za upozornenie a názor.

      S pozdravom

      SpoločenskáEtiketa.sk

      1. …chybička se vloudila:

        Naberáme si len malé porcie, aby sme >>> nezerali <<< nenásytne…

        1. Čím dlhší text, tým viac chýb, ale na kvalite to neuberá. Pekný článok, ďakujem.

Comments are closed.