Pivo nie je len nápoj, ale aj liek

Pivo je neoddeliteľnou súčasťou života nielen muža, ale aj ženy. Pivom zapíjame ťažký deň alebo jedlo a pijeme ho na stretnutí s priateľmi. Niektorí ho pokladajú za liek a nápoj dobrého trávenia, no nie je však pivo ako pivo. Každý druh piva má svoju charakteristiku, chuť, horkosť či slad a tak ako víno, tak aj pivo sa hodí inak k rôznym jedlám. Platí tiež, že pri nadmernom pití piva, nás môže podľa druhu piva, aj inak bolieť hlava. Znalec etikety nepozná len druhy vín, ale má základný prehľad aj o káve, cigarách, syroch a samozrejme aj pive.

Takto spracovala „Pivárska univerzita Bratislava“ výučbu o pive.

Ale – Výrazný ovocný akcent pochádza z relatívne rýchleho kvasenia za tepla pri postupnom dodávaní rôznych druhov kvasníc. Tento proces je známy ako vrchné kvasenie. Farba a sila je rôzna a existuje veľa druhov. Najviac je vyrábané v Anglicku.

Alt – Altbier obvykle predstavuje chuťovo čisté, do medena sfarbené nemecké pivo typu „Ale“, väčšinou spájané s mestom Duesseldorf. Je vhodné k spoločenskému pitiu, prípadne podávané spolu so silne aromatickým syrom, alebo klobásami. Pohár je podobný ako ten, v ktorom sa podáva whisky so sódou. Ideálna teplota sa pohybuje tesne pod 10°C.

Berliner Weisse – Nakyslý, osviežujúci, ľahký druh pšeničného piva vyrábaný v Berlíne. Nízky obsah alkoholu. Podáva sa v šampusovom pohári s kvapkou malinového sirupu na uhasenie smädu v lete. Má byt stredne chladené 7-10 °C.

Biere da Garde – Vyrábané vo Francúzsku, najmä na severozápade. V podstate patrí typovo k Ale. Stredne silné až silné, pokiaľ ide o alkohol. S ovocnou príchuťou. Dobre chutí s mäkkými, pikantnými alebo bylinkovými syrmi. Podáva sa vychladené na pivničnú teplotu 10-13 °C.

OktoberfestBitter – Anglické suché ale, často čapované. Spoločenské pitie, ideálne v anglickej krčme z hladkého pohára o obsahu jednej pinty (0,568 l). Malo by sa podávať vychladené na 12-13 °C.

Bock – Silný ležiak podávaný ako pivo na zahriatie v rôznych častiach sveta buď na jeseň, alebo na jar. Farbu ma rôznu. V klasickej podobe sa podáva za teploty vyššej ako 9 °C z kameninového pohára. Niekedy spolu s korenenými, teľacími parkami – „Weisswurst“.

Export – V Nemecku ide o svetlý ležiak, ktorý býva suchší ako mníchovský a menej chmeľový ako Pilsener, ale silnejší ako obidva druhy. Hodí sa k šalátom, rybám alebo k hydine. Podáva sa vychladený na 8-9 °C.

Cream ale – Veľmi jemný, nasladlý, zlatistý druh Ale, vyrábaný v USA. Spoločenský nápoj. Podáva sa v teplote 7-10 °C. Imperial Stout – Silné, bohaté pivo typu Stout, s výraznou chuťou „spálených hrozienok“. Je to napoj na slávnostné príležitosti zimných sviatkov, alebo ako pohárik pred spaním. Podáva sa nechladené, v izbovej teplote.

Klastorne – (Abbey) Silné a chuťovo bohaté pivo bežne vyrábané v belgických pivovaroch.

Lager – (Ležiak) V niektorých krajinách sa termín „lager“ používa k označeniu najzákladnejších druhov piva. V Čechách a na Slovensku sa tak označujú piva s viac ako 10°.

Light Bier – Doslova „ľahké pivo“. Americké nízkokalorické pivo, vodová napodobenina Pilseneru. Podáva sa ako občerstvujúci nápoj vychladený na teplotu 7 °C.

Marzen – Stredne silný, sýto sfarbený a po slade voňajúci ležiak. Je spojovaný najmä s pivnými festivalmi koncom septembra a s Oktoberfestom. Podáva sa chladený na 9 °C. Je dobrý k hydine, bravčovine alebo k ostrým jedlám. Mnichovske t/s – Mníchovské pivovary tradične varili tmavé ležiaky s ostrou sladovo-karamelovou príchuťou zostávajúcou na podnebí. Je vhodný k hydine a k jedlám s cestovinou. Dnes je v meste rozšírená aj výroba svetlých ležiakov, avšak s výraznou sladovou príchuťou. Spoločenské pivo. Podáva sa chladene na 9 °C.

Pilsener – V klasickom zmysle ide o prvotriedny svetlý ležiak s čerstvou bylinnou vôňou, jemnou chuťou na podnebí a s hladko suchým, chmeľovým doznievaním. Je založené na plzenskom origináli. Podáva sa chladene na 7-9 °C. Je vhodné ako aperitív alebo k jedlám z rýb.

Fľaša pivaPorter – Tmavé, skoro čierne, suché a chuťovo vyzreté, vrchne kvasené, pôvodne z Londýna. Podáva sa vychladené na 13 °C. Je dobré k ustriciam, morským príšerkám a k slaným rybám.

Sasion – Veľmi osviežujúce, nakyslé letné Ale z Belgicka. Niekedy býva korenené, alebo s bylinkovou príchuťou. Stredne silné.

Stout – Skoro čierne, plné pivo vyrábané vrchným kvasením. Anglicky Stout je často sladký a vhodný k poobedňajšiemu občerstveniu. Známejší írsky typ je suchý, výrazný, vhodný k spoločenskému pitiu a výborný s ustricami. Najlepší je nechladený.

Trapista – Silné, chuťovo výrazné kvasnicové pivo, varené trapistickými mníchmi v Belgicku a v Holandsku. Niektoré druhy pripomínajú Porter. Podáva sa s dôstojnosťou v izbovej teplote v tradičnom pohári. Neskladuje sa chladene. Výborné s plesňovým syrom.

Viedenské – Jantárovo nažltlý až načervenalý, trochu sladký ležiak so sladovou príchuťou. Vhodný k bravčovému mäsu, hydine a ku koreneným napr. mexickým jedlám.