Ako servírovať nápoje

sektAby sme boli dobrými hostiteľmi je dôležité vedieť, ako servírovať niektoré nápoje svojim hosťom. Príprava začína pri pohároch. Tu by sme mali voliť správnu veľkosť a tvar pohára. Neoddeliteľnou súčasťou servírovania nápojov, je ich správna teplota. Rôzne nápoje si vyžadujú rôznu teplotu. Priblížme si teda tie nebežnejšie:

Sekt podávame najchladnejší a mal by mať 5 °C. Na servírovanie môžeme použiť tri druhy pohárov. Vysoké a štíhle, poháre s kužeľovitou špičkou a ešte guľaté ploché misky na stopke.
 

Biele víno je na pitie optimálne s teplotou medzi 8 – 10°C a nalievame ho do úzkych pohárov na tenkej stopke. Víno nalievame maximálne do 1/3 pohára.

cognacČervené víno by malo mať podľa zásad izbovú teplotu. To ale neznamená, že ho budeme servírovať pri 24 °C. Izbová teplota na hradoch sa kedysi v stredoveku pohybovala okolo 16 – 18°C. Červené víno podávame vo vysokých a objemnejších pohároch. Víno nalievame opäť len do tretiny pohára, aby víno mohlo dýchať.

 
Liehoviny by mali byť permanentne chladené, pretože tento mok by mal mať pri servírovaní teplotu okolo 0 – 5°C. Servírujeme ich do poldecákoch, rovnako ako likéry. pijeme s trojdecových valcovitých pohárov. Koňak a brandy pijeme z čaše s baňatým uzavretým telom. Poháre sa nahrievajú, aby sa z koňaku uvoľňovali vône.